Click to listen highlighted text!
Search
Close this search box.

Veřejná sbírka č. 2 na obnovu kostela v Pilníkově „KOSTEL NEJSVĚTĚJŠÍ TROJICE“

Aktuality

Obec

Úřad

Plány

letak-i-plakat-finalni-podoba

Obracíme se tímto na místní občany i širokou veřejnost s prosbou o pomoc!

Město Pilníkov vyhlásilo veřejnou sbírku č. 2 na obnovu kostela v Pilníkově.

„Kostel Nejsvětější Trojice“ je římskokatolický, filiální, dříve farní kostel, který se nachází v historickém jádru památkové zóny města a je situován na mírném návrší uprostřed náměstí.

První zmínka o kostelu se objevila r. 1357. Roku 1605 k němu byla Beatrix Eleonorou Zilvarovou přistavěna zděná věž. Pro značnou zchátralost byla původní dřevěná část kostela stržena, a v letech 1769 až 1772 byl k věži vystavěn nový zděný jednolodní kostel dle plánů italského architekta Martinelliho, ve slohu vrcholného baroka s rokokovými prvky.

Po požáru velké části města r. 1820, který roztavil i zvony ve věži, došlo k znovuobnovení kostela až po deseti letech.

r. 1904 proběhla velká oprava kostela, ale od šedesátých let 20.století kostel chátrá. V lednu, r. 2006 se v něm zřítila kostelní klenba. Ve stejném roce byla obcí Pilníkov uspořádána 1. veřejná sbírka na opravu poškozeného kostela a koncem téhož roku byly na kostele zahájeny záchranné stavební práce.

V současné době je stavba v neutěšeném havarijním stavu, navíc si loni místní obyvatelé povšimli, že se výrazně naklání vrchní část věže.

V pátek, 5. listopadu 2021 byla celá kopule věže sejmuta a následně byl zjištěn její fatální stav.

Od té doby se usilovně pracuje na její obnově, ale byly pozastaveny ostatní práce na kostele, chybí finanční prostředky a dalo by se říci, že kostel se pozvolna rozpadá.

Vydejme se proto na společnou cestu za záchranou „KOSTELA NEJSVĚTĚJŠÍ TROJICE“ ve městě v Podkrkonoší, ve městě Pilníkov.

Oznamujeme též, že sbírka bude ukončena 30.září r. 2022

Naším úmyslem je sbírku propagovat oslovením dostupných zdrojů, jakými je např. místní rozhlas, český rozhlas, česká televize, sms zprávy, FB, Instagram, webové stránky města Pilníkov, pilníkovský zpravodaj i další tiskoviny.

Pokud Vás smutný příběh zaujal, pokud jste získali pocit, že chcete společně s námi kostelu pomoci a vytvořit z něho dominantní kulturní památku města Pilníkova, máte možnost přispět:

na nově zřízený transparentní účet:

č. transparentního účtu: 123-6607140277/0100

zůstatek na účtu můžete shlédnout na odkazu:

https://www.kb.cz/cs/transparentni-ucty/ 123-6607140277

případně

vložením dobrovolného příspěvku do putovních pokladniček, o jejichž rozmístění budete ještě informováni, v návaznosti na pořádání kulturních akcí ve městě Pilníkov během letních měsíců

Též se můžete zastavit na městském úřadě, i tam bude pokladnička po celou dobu konání sbírky k dispozici.

Pokladničky budou řádně zajištěny proti odcizení i proti neoprávněnému otevření, budou i řádně zapečetěny Městem Pilníkov.

Vybrané finanční prostředky budou převedeny na bankovní účet majitele kostela Římskokatolické farnosti – arciděkanství Trutnov I, Školní 155/20, 541 01 Trutnov

na č. účtu: 1300189399/0800, který je zřízen u České spořitelny.

Finanční prostředky budou použity VÝHRADNĚ na opravy kostela v Pilníkově

“KOSTEL NEJSVĚTEJŠÍ TROJICE“.

Děkujeme předem za každý zaslaný příspěvek, i za to, že pomáháte s námi …

Nepřehlédněte

Skip to content Click to listen highlighted text!