Click to listen highlighted text!
Search
Close this search box.

Masopustní rej prošel Pilníkovem

Aktuality

Obec

Úřad

Plány

Po uplakaném pátku přišla slunná sobota a protože bylo 12. února 2022 byl v Pilníkově čas na masopustní rej.

Možná proto, že se loni masopust konat nesměl nebo proto, že i v současné době je různých akcí poskrovnu, byl o masopust velký zájem nejen mezi místními, ale i mezi návštěvníky z blízkého i širšího okolí. Starosta Pilníkova obnovil družbu s polským městem Marciszów, ze kterého k nám přijel autobus návštěvníků. Nyní se družební projekt jmenuje Hranice nás nerozdělí, reg. č. CZ.11.4.120/0.0/0.0/16_008/0002901.

logo-eu-prekracujeme-hranice

Již před plánovaným začátkem se na pilníkovském náměstí začali scházet místní obyvatelé i další návštěvníci. Někteří z návštěvníků přišli v maskách. Nechyběly tak oblíbené masopustní masky jako medvěd, cikánka, šašek a už vůbec nemohl chybět policajt. K tomu i řada dalších masek a pár neokoukaných originálních masek. Také někteří z polských návštěvníků měli masky, i když tradice masopustu u nich není.

Na náměstí byly připraveny stánky s občerstvením, mezi kterými samozřejmě nechyběly ani stánky s klasickými produkty vepřové zabíjačky, tedy s ovarem, jitrnicemi, prdelačkou i s chlebem se sádlem. Masky měly tradičně občerstvení zdarma a s nimi tentokrát i místní obyvatelé.

Krátce po druhé hodině odpolední přivítal návštěvníky masopustu starosta města Josef Červený a místostarosta obce Petr Jirásko. Také polští návštěvníci poděkovali za pozvání a popřáli účastníkům dobrou zábavu. Poté již nastal čas a policajt požádal starostu o klíč od města a potom se masopustní průvod vydal na cestu po Pilníkově. V čele průvodu vyjelo z náměstí koňské spřežení řízené Karly Skutilovými, které vezlo dva hudebníky místní kapely Nešlapeto. Hned za ním šli tři řezníci a dva šaškové, kteří celý průvod bavili všechny okolo. Průvod se nejprve vydal ulicí Trutnovskou k ulici Tovární, a dále prošel ulicí Hradčín a po ulici Pražská se vrátil zpět na náměstí. Než se tak stalo, průvod cestou několikrát stavěl u místních občanů, kteří pro ně připravili občerstvení v podobě jednohubek, chlebíčků, bramboráčků, buchet, koblížků, tlačenky i cukroví. Samozřejmě k tomu bylo i nějaké to štamprle nebo svařák!

Po návratu na náměstí byly vyhlášeny nejhezčí masky. Letos vyhrál i jeden z polských hostů v masce piráta, dalším výhercem byl originální medvěd, kterého celým průvodem vedl na řetěze medvědář. Posledním výhercem byly masky Křemílka a Vochomůrky.

Pak už přišel čas aby policajt vrátil klíč od města starostovi a tím byl zakončen masopust. Na úplný závěr masopustu ještě proběhl v oknech radnice pilníkovský orloj, ve kterém jsme viděli Hanu Blažkovou, Markétu Gábrišovou, Annu a Kateřinu Koláčnou, Emilii Najmanovou, Pavlínu Pechanovou, Ingrid Sagaserovou s Barborou Tesařovou a samozřejmě nechyběl ani starosta města Josef Červený. Dokonce jste na konci mohli vidět i jednoho z polských přátel. Hudbu zajistil Zbyněk Koláčný.

Na přípravě a organizaci masopustu se podílel starosta Pilníkova Josef Červený, místostarosta Petr Jirásko, Dušan Hanuš a předseda kulturního výboru Petr Pěchoč s celou řadou jeho spolupracovníků. Patřili mezi ně manželé Onodiovi a Soblovi, Hana Moravcová s Adamem Bakošem, Martin Soukup, Zdeněk Voženílek a jednotka místních hasičů, která také dohlížela na bezpečnost při pohybu po komunikacích během průvodu.

Ale masopust by nebyl bez místních obyvatel, kteří pro masopustní průvod připravili pohoštění! Letos mezi ně patřily tyto rodiny: Hubáčkovi, Skutilovi, paní Koláčná a Bönischovi, Gábrišovi, Mihálkovi a paní Prokopcová.

Celý masopust rychle utekl a všem zúčastněným, kterých se sešlo podle odhadu organizátora přes 550 z nichž bylo přes 200 místních obyvatel, se líbil. I přátelé z Polska se celé odpoledne dobře bavili.

A na závěr ještě trochu statistiky. Farma Skutilovi pro masopust připravila zabijačkové pochutiny, které se všechny snědli ještě před koncem masopustu. Bylo to například 50 kg jitrnic, 40 kg tlačenky, 30 kg ovaru, 10 kg škvarků a 70 litrů zabijačkové polévky.

Nepřehlédněte

Skip to content Click to listen highlighted text!