Click to listen highlighted text!
Search
Close this search box.

Koronavir omezuje kulturu i v Pilníkově

Aktuality

Obec

Úřad

Plány

Současná koronavirová situace má vliv bohužel i na kulturní dění v obcích. Společenské, kulturní i sportovní akce se v podstatě ruší. V Pilníkovském zpravodaji, který vyšel něco přes týden po výměně ministrů a zároveň byl oznámen začátek omezování, sice jsou některé kulturní události uvedeny, ale o jejich uskutečnění lze pochybovat. A je to škoda. Koronavirus zabíjí společenský život, kulturu i sport!

Bohužel mezi tyto zapovězené akce patří i tradiční posezení se seniory, které se mělo konat v listopadu. Protože se letošní posezení tedy nemůže kvůli koronavirovým vládním nařízením uskutečnit, alespoň jsem se podíval do svého archivu po fotografiích z minulých let. Posezení se seniory sice má již dlouholetou tradici, ale já jsem na něm poprvé fotil 15. října 2011.

Tenkrát byl starostou pan Jiří Haken a posezení organizovala tehdejší zastupitelka Veronika Sokolovičová, která byla předsedkyní Komise pro kulturu a sport. Setkání se tehdy konalo ještě dole přímo v obecní restauraci Slunce a zúčastnilo se ho 41 seniorů. Již tehdy hrál k poslechu i k tanci pan Vladimír Prokop. A již i tenkrát byla převážná část účastníků ženy, a té mužské části se moc tancovat nechtělo, tak starosta Jiří Haken byl neustále v „jednom kole“. Ale zato provedl všechny seniorky! Jako překvapení večera přišla zazpívat slečna Lenka Barková. Největší odezvu měla písnička „Sladké mámení“, kterou s ní zpívala většina přítomných. Na tomto, ale i na všech ostatních setkáních, komise zajistila pro přítomné sladké občerstvení a kávu nebo čaj.

O rok později se setkání konalo až 8. prosince 2012 a bylo přesunuto nahoru na sál restaurace Slunce, protože loni bylo dole v restauraci dost plno. Dokonce i účast byla vyšší a překročila padesát účastníků. Protože Komisi pro kulturu a sport vedla Mgr. Veronika Sokolovičová, která působila jako učitelka ve škole v sousedních Chotěvicích, secvičila s žáky ZŠ a MŠ Chotěvice vystoupení mažoretek. Mažoretky také popřály nejstaršímu místnímu občanu města Pilníkov Karlu Skutilovi nejst. k jeho dvaadevadesátým narozeninám. K poslechu i k tanci hrál opět Vladimír Prokop.

Starosta Jiří Haken si zatančil se všemi seniorkami. V tancování mu tentokrát úspěšně pomáhal místostarosta František Hubáček. Se seniory zase tancovaly členky komise. Někteří senioři se sice zprvu tanci bránili, ale nakonec si zatancovali všichni.

V roce 2013 se sešli senioři opět v prosinci, konkrétně v sobotu 7. prosince. Setkání probíhalo stejně jako v předchozích letech pod vedením Veroniky Sokolovičové. Vystoupily na něm mažoretky ze sousední ZŠ a MŠ Chotěvice, ke kterým se přidaly dvě místní gymnastky. Další novinkou bylo losování o ceny – ženy mohly vyhrát dárkový poukaz do kosmetického salonu a pro muže byly připraveny dárkové balíčky.

Rok 2014 byl volebním rokem do obecních zastupitelstev a tak posezení, které se tentokrát konalo v penzionu „U Skutilů“, organizovala nová předsedkyně Kulturního výboru a ředitelka místní školy Mgr. Ilona Skořepová. Mezi seniory přišel i nový starosta Miroslav Klapka. Kulturní vystoupení předvedly děti z místní školy a hudbu zajišťoval tentokrát pan Hobl. Návštěvníků přišlo opět více než 50.

Následující setkání se konalo dříve, již 29. listopadu 2015, snad kvůli změně termínu na něj přišlo, tentokrát opět na sál restaurace Slunce, pouhých 32 seniorů. K tanci a poslechu hrál pan Prokop a na setkání vystoupil taneční kroužek dětí z místní ZŠ a MŠ Pilníkov. Posezení se účastnila i Hana Blažková, která byla předsedkyní Sociálního výboru, a zajišťovala část programu pro seniory. Poprvé se zde objevila skupina Spolek panstva na tvrzi Žíželeves, která předvedla historické společenské kostýmy z období pozdní renesance. Členové spolku nejen předvedli tance z uvedeného období, ale v kostýmech také tancovali s našimi seniory, což mělo velký úspěch. Hana Blažková také připravila soutěžní kvíz „Znáte Pilníkov?“ a upekla odměny pro vítěze.

listopadu 2016 se akce zúčastnilo 60 seniorů. Vzhledem k neexistenci Kulturního výboru se o posezení postaral Sociální výbor, jehož předsedkyní je Hana Blažková a spolupracovala s ní Mgr. Markéta Gábrišová a Pavlína Pechanová. Tentokrát hrála hudební skupina Nešlapeto a vystoupení pro seniory si připravil oddíl mladých hasičů pod vedením Ingrid Sagasserové. Hasiči přítomným ukázali jak se zachovat při dopravní nehodě. Také v tomto roce si senioři zasoutěžili. Nově zde byla soutěž ve skládání pilníkovských fotografií nalepených na dřevěných kostkách.

Z listopadového termínu se pomalu stala tradice, protože jak se ukázalo, seniorům se lépe chodí v podzimním listí, než klouže na sněhové břečce. Takže další posezení se seniory připravila Hana Blažková se Sociálním výborem na 19. listopad 2017. I v tomto roce byl hlavním trhákem Spolek panstva na tvrzi Žíželeves, který se seniorům velmi líbí. Pro zpestření zahrál královédvorský trumpetista Vojta Horáček a zatančil soubor Hostinky z Hostinného. Také v tomto roce přišlo přes 60 seniorů.

I 18. listopadu 2018 byl o posezení se seniory mezi seniory velký zájem. A protože rok 2018 byl volební, přivítal návštěvníky nový starosta Josef Červený. Pořadatelem zůstal Sociální výbor pod vedením staronové zastupitelky Hany Blažkové. Ani v tomto roce nechybělo vystoupení místních dětí. Tentokrát zastepovala Bára Tesařová a Karolína Pechanová zahrála na saxofon. Seniory byl ale netrpělivě očekáván Spolek panstva na tvrzi Žíželeves. Ten nezklamal a předvedl tři taneční vystoupení – valčík, polonézu a leander.

Loni se posezení se seniory konalo 17. listopadu 2019 a již potřetí se stalo, že někteří senioři přišli dlouho před jeho začátkem, v době kdy byl sál teprve připravován. Tím se tato akce vymyká ostatním akcím, kdy návštěvníci chodí spíše později než předem. Příchozí přivítal tradičně starosta Josef Červený a předsedkyně Sociálního výboru Hana Blažková. Po nich již nastoupili očekávaní tanečníci a tanečnice ze Spolku panstva na tvrzi Žíželeves. A opět sklidili úspěch! A to zde byli již popáté a přesto se ještě neokoukali!

I letos, stejně jako v předchozích letech, hrál k poslechu i k tanci Vladimír Prokop. A samozřejmě nechybělo ani občerstvení zdarma.

Lze říci, že v poslední letech patří k tradici setkávání se seniory nějaké to občerstvení s kávou či čajem zdarma, hudba v podání Vladimíra Prokopa a Spolek panstva na tvrzi Žíželeves, který naše seniorky a hlavně seniory „honí“ po parketu. Někteří muži se nejprve zdráhají, ale i oni na konci se ptají: „A přijedou příště zase? Nám se moc líbí!“

A na závěr ještě pozitivní zpráva: když koronavirus a ministr Prymula dovolí, mohli bychom se nejen se seniory sejít třeba na MDŽ – chtěli byste? A co budete dělat 13. března 2021 odpoletdne? Máte čas? Budeme rádi, když si ho uděláte…

Text a foto: Jaroslav Blažek

Převzato z www.jablkon.eu.

Nepřehlédněte

Skip to content Click to listen highlighted text!