Click to listen highlighted text!
Search
Close this search box.

Masopustní rej

Aktuality

Obec

Úřad

Plány

Oslava letošního masopustu připadla na sobotu 11. února 2017 a tak se v sobotním odpoledni pilníkovské náměstí postupně zaplnilo maskami a masopustní rej mohl začít.

Začátek průvodu byl sice o něco opožděn, ale to tolik nevadilo, protože v podloubí na náměstí bylo připravené občerstvení a k poslechu, a někomu i k tanci, vesele vyhrával magnetofon. Účastníci si také mohli zakoupit klasické produkty z vepřové zabíjačky, jako jsou jitrnice, prejt, ovar, prdelačka – prostě každý si našel, na co měl zrovna chuť. Na zapití bylo studené pivo nebo teplý čaj, grog či svařené víno a samozřejmě nechyběly ani různé nealkoholické nápoje. Na všech stolech pod stany byly připravené dobré masopustní koláčky. Kdo přišel v masce, obdržel poukázku na jídlo a pití zdarma.

Na zahájení masopustu přivítal starosta Miroslav Klapka s místostarostou Karlem Skutilem delegaci z polského Marciszówa. Potom již starosta předal klíč od města a správu nad městem policajtovi a za chvíli již na cestu městem vyrazil průvod. Nejprve se vydal z náměstí Okružní ulicí, potom ulicí K Táboru, Novoměstskou na Hradčín a Tovární ulicí zpět na náměstí. Po cestě se průvod zastavil u domů, kde hospodyňka připravila nějaké občerstvení, a policajt si s každou zatancoval. Po návratu na náměstí policajt vrátil klíče od města i vládu nad městem zpět starostovi a došlo k vyhlášení nejlepších masek. Letos uspěla oranžová čarodějka, originální polní strašák a vítězem se stala nevěsta se ženichem.

Na závěr ještě byla dámská volenka. Bohužel kapela již uklidila nástroje, tak opět s magnetofonem. O to se ale tancovalo déle. Poslední účastníci vydrželi tancovat dlouho přes šestou hodinu. Ještě, že ve stanech byla vyhřívací tělesa. V chladném večeru to bylo to velmi příjemné.

Všem zúčastněným se průvod líbil, i když letos se průvodu zúčastnilo méně lidí než loni. Snad to bylo kvůli současně probíhajícím sportovním akcím.

Text a foto: Jaroslav Blažek

Nepřehlédněte

Skip to content Click to listen highlighted text!