Click to listen highlighted text!
Search
Close this search box.

Čaj o páté se starostou města

Aktuality

Obec

Úřad

Plány

Ve středu 9. října 2019 se na radnici uskutečnilo již čtvrté setkání se starostou města Pilníkova Josefem Červeným. Těmto setkáním se vžil název „Čaj o páté se starostou“, který vystihuje vše podstatné – kdy a s kým. Dříve se setkání konala první středu ve čtvrtletí, ale protože se některým tento termín nehodil, starosta vstřícně přeložil setkávání na druhou středu ve čtvrtletí.

20191009_171210

foto: Josef Červený

Setkání mívají své stálé účastníky, ale postupně přibývají další. Tentokrát si přišlo se starostou popovídat dvaadvacet obyvatel. Tedy více než na veřejné zasedání, proto setkání neprobíhalo v kanceláři starosty, kam by se všichni nevešli, ale v zasedací místnosti. I tak byl stůl zaplněn do posledního místečka a byli jsme kolem něho pěkně namačkaní!

Starosta na těchto setkáních obvykle nejprve seznámí účastníky s nejaktuálnějšími informacemi a problémy ve městě a samozřejmě osobně i připraví čaj, či kávu pro každého hosta. Každý dostane vybrat, jaký čaj má nejraději – černý, zelený, ovocný či bylinkový. Vše má připraveno.

Starosta si na každého udělá čas, s každým promluví a probere s ním jeho případné problémy a pokusí se navrhnout nějaké řešení. Při složitějších problémech domluví schůzku v následujících dnech u sebe v kanceláři. A některé problémy jsou z pozice starosty v podstatě neřešitelné. Je s podivem, že i když se na setkání někdy řeší i velmi nepříjemné problémy, a že jich je nyní docela dost, vše probíhá v klidu.

20191009_171221

foto: Josef Červený

Od účastníků setkání jsem se dozvěděl, že jim starosta vysvětlil vše, co je zajímalo a že přijdou zase. I když nic chtít nebudou. Potom jsem několik otázek položil i Josefu Červenému:

Co tě k tomu přivedlo, pořádat čaj o páté se starostou?

Přijde mi to jako prima nápad. Jedná se vlastně o neformální setkání s občany. A setkávání a být spolu jsme slibovali již v naší volební kandidátce. Navíc mají občané volný prostor se neoficiálně zeptat na konkrétní věc která je zajímá nebo trápí, co se děje v obci anebo chtějí projevit vlastní názor. Paradoxem je, že na čaj o páté se starostou města tentokrát přišlo více lidí, než na veřejné zasedání. Musím se nad tím vážně zamyslet. 🙂

Co ti tato setkání přináší?

Pro mě je to příjemné setkání s občany, kterým chci věnovat svůj volný čas. Jak vidno, po roce starostování, i občané chtějí svůj volný čas věnovat starostovi, a to i přesto, že je město nyní totálně, díky stavbě ČOV, stavebně rozkopané.

A pro hnidopichy – ten čaj platíš ze svého?

Tak to je různé, lektvar do čaje již pravidelně a po čtvrté nosí pan Včeliš, čaje mi nosí také hosté a některé jsem si přinesl z domova, cukroví také platím já. Takže jen cukr, voda, elektrika a káva pro tebe je městská. Například na poslední středeční čaj donesla nejstarší účastnice paní Prokopcová krabici čaje a také výborné plněné sušenky. Takže se nám z toho stala taková sešlost, kde vždy někdo něco málo zajistí a pro město jsou náklady minimální.

Nakonec mi starosta prozradil, že čaj se starostou se bude konat i nadále, takže:

KDY: druhou středu ve čtvrtletí

KDE: na radnici

JAK: neformálně

PROČ: jen tak si pokecat se starostou, sdělit mu své názory a zjistit, co se chystá

Chcete-li se blíže seznámit se starostou a neformálně se ho zeptat na jeho názory na konkrétní problém, přijměte někdy jeho pozvání na čaj o páté! Nebojte, nekouše…

foto: Josef Červený

text: Jaroslav Blažek

 

Nepřehlédněte

Skip to content Click to listen highlighted text!