Click to listen highlighted text!
Search
Close this search box.

Pilníkovem prošel masopustní průvod

Aktuality

Obec

Úřad

Plány

V sobotu 6. února odpoledne se na pilníkovském náměstí sešli místní občané i několik přespolních, aby se společně pokusili obnovit tradici masopustních průvodů.

V Pilníkově se masopust občas konal i v předchozích letech. Podle kroniky města to bylo v roce 1986 a potom v letech 2007 až 2009, ale další podrobnosti uvedeny nejsou.

Naposledy se masopust konal 28. února 2009 jako součást projektu Přátelství bez hranic, podpořeného finančními prostředky z Euroregionu Glacensis. Tenkrát se ho zúčastnilo kolem tří set lidí, z nichž někteří přijeli ze sousední Vítězné, plný autobus dorazil také z polského Marciszówa. Počet místních účastníků přesáhl 200. I přes tak hojnou účast se další ročník již neuskutečnil.

Takže další pokus o obnovení tradice přišel až letos 6. února. A byl to pokus úspěšný. Aktivně se do něj zapojilo mnoho místních obyvatel a velká část z nich měla i masopustní masky. Podle odhadu se  průvodu zúčastnilo asi 150 lidí z toho více než třetina (55 účastníků) přišlo v maskách.

Na náměstí stál v podloubí připraven stánek s občerstvením. Masky měly občerstvení zdarma, ostatní si ho museli koupit. V nabídce byly klasické produkty z vepřové zabíjačky (jitrnice, prejt, ovar, prdelačka) a na zapití pivo nebo nealko. Na všech stolech byly připraveny dobré masopustní koláčky.

Poté, co policajt získal od starosty klíč od města, vydal se masopustní průvod na cestu po Pilníkově. Z Náměstí se nejprve vydal ulicí Trutnovskou k ulici Tovární, kterou prošel do ulice Za Tratí a zpět na Náměstí přes Hradčín a ulici K Táboru a Novoměstskou. Celou cestu jel v čele průvodu vůz s vozkou a dvěma harmonikáři a také vezl děti. Na Náměstí pak proběhlo vyhlášení výsledků o nejhezčí masku, ale nutno říci, že všechny masky byly velmi povedené.

Kolem šesté hodiny odpolední policajt vrátil klíče od města opět starostovi a masopust pomalu končil a účastnící se začali rozcházet.

Krátký text a FOTO také na krkonossky.denik.cz

Text a foto: Jaroslav Blažek

Nepřehlédněte

Skip to content Click to listen highlighted text!